Hoppa till innehåll

Traditionen av BingoLotto i Sverige: från pensionärsunderhållning till jultradition för hela familjen

BingoLotto är idag en självklar underhållning för de flesta inom våra svenska hushåll och många av oss är inte tillräckligt gamla för att minnas hur det hela började.

Till en början klassades Bingolotto som pensionärsunderhållning men har med åren blivit en del av vårt svenska samhälle och traditioner. I denna artikel kan du ta del av historien bakom svensk bingokultur och hur Bingolottos utveckling i Sverige sett ut under åren, samt hur Bingolotto vuxit fram till en högtidstradition.

BingoLottos tidigare dagar i Sverige

1989 sändes det första avsnittet av Bingolotto på TV i Sverige. TV-programmet började lokalt till hushåll med kabelanslutning i Göteborg och det dröjde ända till 1991 innan det första avsnittet sändes över hela Sverige på TV4.

Även om TV4 inte hade en aning då de startade, så har Bingolotto med åren kommit att bli Sveriges största spel- och underhållningsprogram och mer än bara ett lotteri. Det första programmet gjorde stort genomslag med hela 75 000 sålda lotter.

Bingolottos programledare var från start vår folkkäre Leif “Loket” Olsson. som också var en stor anledning till programmets stora popularitet under 90-talet. Efter att “Loket” hoppade av som programledare i Bingolotto 1999 har programmet fortsatt vara populärt, men aldrig nått samma nivåer som under sina glansdagar med Leif Olsson i spetsen.

Övergången till familjeunderhållning



Även om bingo i Sverige i stort hade ett rykte om sig att vara pensionärsunderhållning, blev den snabba populariteten bakom Bingolotto snart en del av vårt svenska samhälle. Eftersom att Bingolotto inte bara har satsat på lotteridragningar, utan även alltid lagt ned stort krut på att leverera underhållning till svenska folket, ses inte programmet endast som ett lotteri.

Exempel på underhållning i programmet är kända gäster och musikband som uppträder mellan lottodragningarna. I hela programmets första säsong medverkade exempelvis dansbandet Spotlight i varje program. Under årens lopp har många kända svenska artister och skådespelare gästat Bingolotto.

Efter att Leif “Loket” Olsson slutade som programledare 1999 tog Lasse Kronér över som programledare och Bingolotto förändras och förnyas. Nu började programmet att ta in utländska artister som gäster och några av dem var bland annat världsartisterna Dolly Parton och David Bowie. Lasse var programledare fram till 2004 innan han valde att sluta

BingoLotto och julfirande

1995, när Loket fortfarande var programledare började Bingolotto att hålla i deras välkända “uppesittarkväll” dagen före julafton. Därefter har programmet sänts varje år och idag klassas Bingolotto som familjejultradition, i samma klass som “Kalle Anka och hans vänner firar jul”.

I december 1999 började Bingolottos julkalender som var en skraplott. Alla intäkter som gjordes på att sälja julkalendern gick till föreningslivet och till olika stiftelser. Varje dag under december hölls en dragning och sedan hölls en större final på nyårsafton.

Faktum är att denna tradition blivit så stark att Bingolotto till och med finns representerad som ett av de populäraste tv-programmen i svensk historia på Nordiska Muséet, tillsammans med några få andra svenska program, däribland “Kalle Anka”.

BingoLottos inverkan på det svenska samhället

Bingolottos utveckling har helt klart haft en stark inverkan på det svenska samhället. Många svenska familjer har knutit starka familjeband genom Bingolotto, tack vare den familjejultradition som vuxit fram med åren.

Inte nog med att Bingolotto påverkar familjerna, Bingolotto påverkar också samhället i stort, och inte minst Sveriges föreningsliv. Eftersom Bingolottos överskott skänks bort varje år, har också programmet varit delaktiga till svenska organisationers framväxt.

Välgörenhetsbidrag och sociala ändamål

Bingolotto har sedan start varit ett lotteri som har gett en del av sitt överskott till föreningslivet och välgörenhet. Uppesittarkvällen är ett starkt föremål för att dra in pengar till välgörenhet. Julen 2022 drog Bingolotto in 117 miljoner i överskott som fördelades ut mellan landets organisationer och klubbar.

Inte nog med det, många föreningar har också tjänat pengar genom att sälja bingolotter. Bingolotto har kring 40 sändningar per år, vilket innebär att Bingolotto blivit en vinstmaskin även för idrottsutövare och föreningar i hela landet.

BingoLottos framtid i Sverige

Idag är Bingolotto inte alls i samma popularitetsklass som programmet hade under sina glansdagar. Många väljer att spela Bingolotto endast under högtiderna, just på grund av den starkt etsade jultraditionen.

Bingolotto har under en lång tid skapat gemenskap bland familjer och vänner när det sänts på TV4. Nu planeras stora förändringar där programmet kommer att sändas på lördagar på Sjuan istället för på söndagar, som det gjort under lång tid på TV4.

Att vi i Sverige fortfarande har ett stort spelintresse är det dock ingen fråga om, och nu när möjligheten att spela Bingo på nätet finns har speltrenden bara vuxit sig större då Bingo erbjuds på flera svenska spelsajter.

Slutsats

Bingolotto och högtidsfirande i Sverige går uppenbarligen hand i hand. Svensk bingokultur har sannerligen en intressant historia bakom sig – från pensionärsunderhållning till att bli ett av Sveriges mest omtyckta och sedda underhållningsprogram. 

Tack vare den gemenskap och underhållning som levereras av Bingolotto har programmet bidragit till starka familjeband. Detta tack vare sina sändningar under jul. Uppesittarkvällen har länge varit ett skönt avbrott i alla julbestyr innan julafton.

Bingolotto har dessutom haft en stor del i svenska föreningslivets tillväxt tack vare sina välgörenhetsbidrag. Även om programmet är långt ifrån vad det var på det glada 90-talet, är Bingolotto ett program som ligger många varmt om hjärtat än idag.