Hoppa till innehåll

Kenostatistik

Att tala om statistik när det handlar om olika spel som bygger på turen, låter för många lite fel. Dock är det så att även slumpen har olika trender. Något som visat sig klart och tydligt vid kontroller av ett flertal spel. Nu går det inte alls att sätta någon tillit till att försöka utvärdera slumpen. Hur som helst finns det ett mycket populärt spel vid nämn Keno. I och med populariteten, är det även många som har kontrollerat statistiken.

Keno är ett roligt och spännande spel som har funnits i århundraden. Det är lätt att lära sig, men det kan vara svårt att vinna stort. Om du vill öka dina chanser att vinna på keno är det viktigt att känna till statistiken bakom spelet. Genom att förstå vilka nummer som är vanligast i kenodragningar och vilka par och tripplar som förekommer oftare än andra, kan du fatta smartare beslut när du spelar detta lotteri-liknande spel. Med den här kunskapen får du ett försprång gentemot andra spelare som inte tar sig tid att förstå denna viktiga kenostatistik.

Glöm heller inte bort att Kenospel inte bara går att spela via Svenska Spel. Här finns idag många svenska casinon som erbjuder spännande varianter av detta spel. Statistiken bygger dock på originalspelet Keno.

Vad är Kenostatistik

Många frågar sig givetvis vad vi menar med Kenostatistik. Det handlar här om att kontrollera vilka nummer som vinner flest gånger. I och med att Keno funnits i så många år, går det faktiskt att skapa relativt trovärdig statistik.

Dock handlar det som vi redan nämnt om ett spel som bygger helt och hållet på turen och slumpen. Något som då bidrar till att skillnaderna mellan det antal gånger som olika nummer vinner, ligger mycket nära varandra. Alltså inte alls några stora skillnader som skulle kunna avgöra vinst eller förlust.

Dessa siffrorna är vanligast på Keno

Att spela keno kan vara roligt och spännande, och om man vill öka sina chanser att vinna är det viktigt att veta vilka nummer som är vanligast. Dessa nummer kommer ofta vilket gör det lättare att gissa rätt och vinna på keno. Det är dock ingen garanti för att man ska vinna, men det ökar sannolikheten för det. Precis som vanliga kenonummer finns det de mest vanliga nummerparen, som har en historia av att dyka upp ofta. Slutligen kan man också öka sin sannolikhet att vinna genom att spela på de vanligaste kenotrippel-numren. Nedan listar vi alla dessa.

Nedan följer ett antal tabeller som påvisar hur många gånger de olika numren har varit med i Kenodragningen.

De tio mest dragna numren i Keno

NummerHar dragits antal gånger
22373
42346
342306
62305
172294
362283
522274
572273
72273
652273

Som vi direkt kan se handlar det bara om en skillnad på 100 gånger mellan det mest dragna numret och det som hamnar på tionde plats. Med tanke på de antal dragningar som skett under åren, får det anses som mycket obetydligt.

Topp 10 vanligaste Keno nummer är:

  1. Nummer 2
  2. Nummer 4
  3. Nummer 6
  4. Nummer 34
  5. Nummer 17
  6. Nummer 36
  7. Nummer 52
  8. Nummer 65
  9. Nummer 7
  10. Nummer 57

Topp 10 vanligaste Keno nummer paren är:

1. 2 + 65

2. 2 + 4

3. 2 + 6

4. 2 + 20

5. 4 + 24

6. 17 + 19

7. 2 + 18

8. 2 + 25

9. 6 + 7

10. 7 + 58

Topp 10 vanligaste Keno trippel är:

1. 17 + 19 + 64

2. 3 + 36 + 43

3. 17 + 19 + 65

4. 2 + 6 + 55

5. 2 + 6 + 35

6. 36 + 47 + 56

7. 22 + 23 + 32

8. 55 + 57 + 60

9. 2 + 12 + 21

10. 2 + 4 + 12

 

Övrig statistik för olika nummerkombinationer

Vidare finns det också statistik för de mest dragna nummerparen i spelet. Här är det också de tio vanligaste det handlar om. Det vanligaste paret är 2 och 4, vilka har dykt upp tillsammans 706 gånger. På tionde plats ligger nummer 6 och 7, som vi sett 685 gånger.

Även här kan vi snabbt se att allt är relativt jämnt, med en skillnad på bara 21 gånger under alla årens som dragningar skett. Vidare ske vi också se till de tio vanligaste tripplarna.

Här är den vanligaste kombinationen 17, 19 samt 64, som kommit upp 215 gånger. Sist bland de tio vanligaste ligger kombinationen 2, 12 och 21. Här har det skett 209 gånger. Alltså blir här resultatet ännu jämnare, men en skillnad på bara 6 gånger.

Kenostatistik för de tio största vinsterna under 2020

De 10 största kenovinsterna 2020 var verkligen anmärkningsvärda, med många spelare som hade tur och samlade in stora summor. Den största vinsten registrerades i oktober på 2,4 miljoner kronor för att ha gissat 9 av 20 nummer rätt, följt av en vinst på 2,7 miljoner kronor i november. Den största vinsten gjordes i december när en spelare från Sverige lyckades gissa 10 korrekta nummer av 20 och vann 6,4 miljoner kronor. De andra tio största keno-vinsterna 2020 var alla värda över 1 miljon kronor vardera, och fem av dem vanns av svenska spelare.

Kenostatistik för de tio största vinsterna under 2021

Kenostatistiken för de tio största vinsterna 2021 var lika imponerande som de för 2020. Den största vinsten registrerades i januari när en spelare från Finland lyckades gissa 11 av 20 nummer och vann hela 7,9 miljoner euro. Detta följdes av en vinst på 3,6 miljoner euro i mars och ytterligare en vinst vanns under mars månad på 2,6 miljoner euro. De andra vinsterna var också alla över 1 miljon euro och sex av dem har registrerats av svenska spelare.

Kenostatistik för de tio största vinsterna under 2022

Kenostatistiken för de tio största vinsterna under 2022 var också häpnadsväckande, med både svenska och internationella spelare som lyckas gissa korrekta nummer och vinna miljontals euro. Den största vinsten blev 8,1 miljoner euro som en spelare från Norge vann i januari, efter att ha gissat 10 korrekta nummer. Detta följdes av en vinst på 3,2 miljoner euro i april och ytterligare en vinst på 2,7 miljoner euro i maj för att ha gissat 9 av 20 nummer rätt. De andra tio största kenovinsterna 2022 var vardera värda över 1 miljon euro och sju av vinsterna gjordes av svenska spelare.

Hur stor är sannolikheten att du vinner på Keno?

Sannolikheten att vinna på Keno är faktiskt ganska låg. Även om det finns vissa strategier du kan använda för att förbättra dina chanser, så beror det till stor del på slumpen. Den korrekta sannolikheten för att vinna beror på hur många nummer som spelas och vilken typ av Keno du spelar. I Svenska Spels variant av Keno, 10-Keno, är det 10 nummer som ska gissas av 20. För att vinna den högsta vinsten, måste du ha rätt på samtliga 10 nummer – vilket ger dig en sannolikhet om 1/8143. Om du spelar Super Keno med 20 nummer, är sannolikheten att vinna den högsta vinsten 1/8.944.209. I denna variant måste du ha rätt på samtliga 20 nummer för att vinna den högsta vinsten. Det finns fler varianter som alla ha olika sannolikhet. 

Med tanke på alla variabler kan det vara svårt att beräkna exakt hur stor sannolikheten är att man vinner på en kenodragning, men det finns ett par olika sätt att göra detta. Det bästa sättet att få exakta siffror är att använda den specifika kenokalkylatorn som finns tillgänglig online. Denna kalkylator hjälper dig att beräkna oddsen för ditt valda spelet baserat på antalet valda nummer, antalet spelade rader och typen av keno som spelas. Med hjälp av den här kalkylatorn kan du se exakt hur stor sannolikhet det är att man vinner på en kenodragning.

Hur stor är sannolikheten att du vinner toppvisten?

Sannolikheten att vinna den bästa vinsten i keno är relativt liten. Först och främst bör du titta på oddsen för den typ av keno du spelar. Dessa odds brukar vara antingen 1 i 4 eller 1 i 5, beroende på om du spelar Keno eller Keno 2Go. Detta innebär att om du väljer 4 nummer, har du en chans att vinna 1 gång av 4 möjliga dragningar. Om du väljer 5 nummer har du en chans att vinna 1 gång av 5 möjliga dragningar. Det finns även andra sätt att vinna på Keno som kommer med lägre odds, men som kan ge stora vinster ändå. Dessa kan vara att välja vanligaste kenonummer eller ett bra nummerpar för att öka dina chanser att vinna på Keno.

Sammanfattning av Kenostatistik

Som du direkt förstår kommer inte de uppgifter du tagit del av ovan, vara något som med säkerhet kan ligga till grund för kommande dragningar. Inte heller har det gett någon grund för hur du ska tippa och välja dina nummer, med anledning av de små och obetydliga skillnader som finns.

Vad vi däremot kan fastställa, är att Keno är ett spel som verkligen bygger på slumpen. Något som blir en nackdel då du inte kan räkna ut hur du ska vinna, eller få en fördel i spelet. Fördelen är dock att alla har samma stora eller lilla chans att vinna.

 

Frågor och svar

Keno är ett av de mest populära spelen i Sverige, därför är det inte konstigt att det är ett av de mest spelade spelen i landet, hela 3,5 miljoner i Sverige varje år. Enligt Svenska Spels senaste statistik, som gäller för perioden 1 juli 2018 – 30 juni 2019, spelades det Keno i genomsnitt 922 888 gånger per dag. Detta innebär att cirka 342 miljoner kronor satsas på Keno varje år.

I Sverige finns det cirka 3,5 miljoner kenospelare och varje år vinner cirka 1,3 miljoner av dessa. Det innebär att ungefär en tredjedel av alla som spelar vinner något på Keno. De flesta vinster är relativt små, men det finns också många stora vinster. Varje år delas det ut cirka 100 miljoner kronor i Kenovinster i Sverige.

En kenodragning är slumpmässigt valt där vinnarna förutbestäms. På grund av detta har många människor undrat hur stor sannolikheten är att man vinner på en kenodragning. Sannolikheten att vinna på en kenodragning beror på flera olika faktorer, inklusive hur många nummer du väljer, hur många nummer som dras och vilken typ av keno du spelar. Det är svårt att säga exakt hur stor sannolikheten är. 

Enligt denna statistik är det vanligaste kenonumret 21. De topp fem vanligaste numrena utgör tillsammans cirka 25% av alla dragna kenonummer. De flesta andra nummer är ungefär lika vanliga eller ovanliga.

Årligen vinner cirka 350 000 personer pengar på Keno. Det innebär att ungefär en av hundra personer som spelar vinner något. Vinsterna ligger i snitt på cirka 500 kronor per person och år. Totalt sett betalar Keno ut cirka 175 miljoner kronor i vinster varje år.