Hoppa till innehåll

Historien om Keno

Historien om Keno

Det är få spel om pengar som nått sådan popularitet och status som Keno. Här handlar det om något som idag i det närmaste är kultförklarat. Historien om själva spelet i Sverige, började 1992. Då lanserade Svenska Spel Keno, som sedan dess haft dragningar i TV varje dag. Dock är det inte hela historien om själva spelets uppkomst.

Här ska vi se vad Keno härstammar från och hur det kom till Europa, för att slutligen bli en storsuccé lanserad av Svenska spel.

Spelet Keno kommer från Kina

Vad vi med säkerhet vet är att Keno härstammar från Kina. Här finns det sedan mycket som talar för att det har anor så långt som över 2 000 år i tiden. Enligt olika källor ska även spelet även vid den tiden spelats i samma form.

Här var det naturligtvis längre mellan dragningarna, och tron är att resultatet skickades ut via brevduvor för att kunna täcka hela landet. Hur spelet sedan kom till västvärlden och Europa, skedde genom kinesiska immigranter.

Här kom de till väst för att delta i konstruktion av olika länders järnvägar. Som du direkt förstår är historien om Keno mycket lång även i väst. Här var det under 1800-talet. Om du tänker på vad Keno betyder, är det ett franskt ord. Det betyder fem vinnande nummer, vilket då var grunden i Keno.

Grundreglerna för Keno

Helt klart är grundreglerna för Keno mycket lika de som idag är gällande. Det började med att det var 80 nummer på en bricka. Här gick det sedan att spela på mellan 1 – 15 nummer. När det var dags för dragning, var det 20 nummer som drogs.

Även vinsterna var uppdelade och värderade efter hur många nummer du spelat på samt hur mycket du satsat. Vid rätt antal rätt nummer utgick således vinst.

Historien om Keno i Sverige

För att göra en lång historia kort, ska vi vidare se på hur Keno tillkom och har utvecklats i Sverige. Som vi tidigare nämnde började det hela 1992, när Svenska Spel lanserade Keno för första gången. Direkt gällde det att spela med samma regler som idag, och dragning varje dag i TV.

Här är det TV4 som står för dragningen varje dag klockan 18.55. Under de 15 första åren mellan 1992 och 2007, var det välkände Tommy Wahlgren som lottade ut reden i direktsändning. Efter det har hans dotter Matilda fortsatta att ta hand om Kenodragningen varje dag.

Under tiden Keno har funnits, har det tillkommit något som heter Kung Keno. Här är det en extra chans att vinna mera. Idag är den högsta vinsten i spelet hela 20 miljoner kronor. Vid sidan av originalet har även en rad olika varianter av spelet tillkommit.

Exempelvis har Svenska Spel också något som bär namnet KenoXpress. Här är det precis samma spel men med dragning direkt och mindre vinstsummor. Dock kan du även där vinna en rejäl slant. Här handlar det nämligen om en högsta vinst på hela 2 miljoner kronor.

Vidare har sedan olika varianter spridit sig till online casinon med BankID och svensk licens. Även där kan du idag spela online, och hitta riktigt stora jackpottar.