Hoppa till innehåll

Det bästa sättet att sätta ihop en rad till Keno

Det bästa sättet att sätta ihop en rad till Keno

Keno är som bekant ett bingoliknande spel som går ut på att välja en sifferrad och sedan hålla tummarna på att ens nummer dras fram. Det gäller att ha så många tal som möjligt rätt när den slumpmässiga dragningen sker. Den som har turen på sin sida kan vinna stora pengar. Men vad ska man tänka på när man sätter ihop sig egen Kenorad?

Keno är ett spel med ett starkt arv på den svenska spelmarknaden, men Keno har förekommit i många länder under 2000-talet. Om vi ser till själva ordet ”keno” är det ett ord med franska eller latinska rötter, men Keno som spel har å andra sidan sina rötter i Kina.

Svenska Spel är det spelbolag som tillhandahåller Keno och det går nu att spela sin Kenorad både i spelbutik, eller om man besöker spelbolagets hemsida eller app. Det sker en daglig dragning av Kenoraden och det innebär i praktiken att man kan vinna på Keno varje dag i veckan, om man har en osannolik tur.

Avsnitten sänds på TV4, men sändes mellan 2010-2013 faktiskt på TV3. Varje avsnitt är 5 minuter, men du kan rätta din Kenorad på hemsidan, i spelbutiken eller i din app. Man behöver alltså inte slå sig ner och titta på dragningen.

Olika strategier på Keno

Det finns många olika försök till strategier för den som sätter ihop sin Kenorad, men man ska komma ihåg att det här är ett fullt turbaserat spel och det finns ingen logik i dragningarna. Det är med andra Fru Fortuna som behöver vara på din sida för att du ska kunna vinna i Keno.

En del använder sig av strategin med turnummer. På så sätt kan man sätta ihop en rad som man har en god känsla för – och kanske kan turnumren gör att man vinner pengar.

Andra sätter en rad som man lämnar in dagligen. Logiken är att detta så småningom ska leda till att det blir en vinnande rad på något sätt. Men problemet med den logiken är att den inte stämmer. Det är precis samma sannolikhet att varje rad – även sådana som redan har blivit dragna – ska dras när Keno kör en ny dragning. Men genom att lämna in samma rad riskerar man åtminstone inte att ens tidigare rad blir vinnande i en senare dragning.

Det finns också strategier som har försökt beräkna algoritmerna bakom Kenodragningarna, men faktum är att det är helt slumpmässiga dragningar. Det gör sådana försök till strategier till lönlösa, såvida man inte tror att det finns en turhöjande effekt i dessa.

Lotto i olika former på den svenska spelmarknaden

Lotterier i olika former är vanligt hos många svenska spelbolag och inte minst Svenska Spel har bland annat Eurojackpott som en del av sitt utbud. Hos renodlade nätcasinon kan man spela andra turbaserade spel, som slots eller lotterier där man köper en lott med daglig dragning. Läs mer om dem på spelpressen.se här.

Gemensamt för alla dessa spel är att de är turbaserade, men i vissa fall behöver man inte ens sätta ihop en rad. Då köper man snarare en lott eller en biljett till dragningen, och håller sedan tummarna på att man ska vinna pengar när dragningen sker.

Hur du sätter ihop en rad till keno

Keno går som bekant ut på att pricka in så många rätta nummer som möjligt och många spelare är nyfikna på om det finns några strategier för att sätta ihop en rad till keno. Sanningen är att det är ett helt turbaserat spel där slumpen avgör vilka nummer som dras i dragningen och det finns ingen logik kring det hela. Det går inte heller titta på tidigare dragningar och försöka se vilka nummer som inte dragits på länge. Alla dragningar är helt fristående och påverkas inte av varandra. Vissa försöker även lista ut algoritmen bakom dragningen, men även här är det slumpen som avgör.

Många väljer sina turnummer när de spelar, eller datum som har en speciell betydelse. Det kan vara födelsedagar, bröllopsdagar eller andra dagar som är viktiga i ditt liv.

Hur rättar jag kenoraden?

Du kan rätta din kenorad genom att logga in hos Svenska Spel och söka upp den aktuella dragningen. Det går även att söka i kalendern om du vill hitta ett tidigare spel. Om du har köpt en fysisk kenorad måste du spara lotten och kontrollera den rätta raden efter dragningen. Är det vinst på lotten ska du sedan lämna in den till ett ombud.

Det är inte bara Svenska Spel som presenterar den rätta raden utan det finns många fristående på nätet som publicerar de rätta raderna. Du kan dock inte längre se dragningen live på Tv4, vilket tidigare var ett slående inslag. Det är ett medvetet val av Svenska Spel som bara vill fokusera på de digitala kanalerna.

Lotto i olika former på den svenska spelmarknaden

Keno må vara en av de kändaste lotterierna i Sverige, men det är långt ifrån det enda alternativet. Du kan även spela Lotto och Eurojackpot för att nämna några exempel. Alla dessa lotterier finns tillgängliga hos Svenska Spel.

Dessa lotterier ska inte blandas ihop med sådana som drivs för allmännyttiga ändamål och här faller lotterier som Miljonlotteriet, Bingolotto och Postkodmiljonären.

Spelstopp och dragningar

Om du ska spela Keno eller något annat lotteri är det viktigt att du har koll på spelstoppet. Vissa lotterier, som Keno har en dragning varje dag, men tiden för spelstopp varierar beroende på om du spelar i veckan eller på helgen. Andra lotterier som Eurojackpot har dragning två gånger i veckan.

Spelstopp för Keno är 18:25 på vardagar och 17:25 på helgerna. Om du lämnar in din kupong efter spelstoppet kommer din lott vara med i nästkommande dragning. Vill du undvika att missa dragningar rekommenderar vi att du prenumererar på din rad. Då kommer den att lämnas in automatiskt varje vecka så länge som du själv önskar.

Sannolikheten för rätt kenorad

Det kommer kanske inte som en överraskning att det är väldigt svårt att få 11 rätt med kung Keno. Faktum är att sannolikheten för att få toppvinsten i Keno ligger på 1:23 423 790. Därför bör du aldrig spela Keno i hopp om att vinna pengar utan det bör istället vara ett roligt nöje som du kan ägna dig åt när du har lust. Som alltid bör du tänka på att spela ansvarsfullt och inte för pengar som du inte har råd att förlora.

Så många rätta nummer behöver du för att vinna

Det beror helt på vilken kenonivå du spelar på. Du kan spela allt mellan 1 till 11 nummer, men om du ska ha chans på de allra högra vinsterna måste du spela med 11 nummer. Varje nivå har sin egen vinstplan och om du till exempel väljer att spela med 7 nummer måste du ha minst 4 rätt för att det ska ge utdelning.

Med denna vinstplan kommer du dock bara att vinna 5 kronor om du har fyra rätt. Om du får in 7 av 7 rätt vinner du 10 000 kronor. Vi rekommenderar att du kollar igenom de olika vinstplanerna innan du spelar för att se vilken som passar dig bäst. Om du spelar få nummer har du större chans att vinna, men om du vinna stort måste du lägga till fler nummer. Det handlar alltså även om att lista ut vilken typ av spelare du är. Vissa är villiga att ta en lite högre risk än andra spelare, i hopp om att vinna den där drömvinsten.

Spela ihop – fler chanser att vinna

Även om en rad i Keno med Kung Keno bara kostar 10 kronor kan det snabbt bli dyrt att lämna in flera rader per dag. En bra lösning på detta är att gå ihop tillsammans med vänner eller familj och spela tillsammans. Ni kan bestämma att välja en viss summa pengar per vecka, sedan tar ni den gemensamma potten och lämnar in ett antal rader. Om det blir vinst så delar man lika på vinsten.

Det är bra att komma överens om vad som ska gälla innan man börjar spela ihop. Då undviker man missförstånd och osämja om man skulle få in en riktig storvinst.

FAQ

Vad kostar en kenorad?

En enkelrad i Keno kostar bara 5 kronor att lämna in. Om du vill spela med Kung keno kommer det dock att kosta 10 kronor per rad.

Hur förlänger jag mitt Keno?

Du loggar in på Svenska Spel och letar dig fram till det spel som du vill förlänga. Sedan klickar du bara på knappen där det står ”förläng”. Svårare än så är det inte.

När började Keno-dragningarna sändas på TV?

Keno kom till Sverige 1990 och det var också då som det började sändas på TV. Det sänds fortfarande dagligen på Tv4.